Onder de pagina "Ter inspiratie" bevindt zich ook deze subpagina "Archief", voor documenten van langer geleden. In onze ogen heeft dat iets van een " nalatenschap" en geeft dit een indruk van de " footprint" die Kerk en Vrede achter laat. Deze subpagina zal gaandeweg worden ingevuld.
Bij Het Utrechts Archief (HUA) aan de Numankade in Utrecht staat het archief van Kerk en Vrede tot het jaar 2000, ruim 20 meter in totaal. In 1986 droeg Kerk en Vrede het archief over de periode 1924 tot 1982 over en in 2010 het archief van 1983 tot 2000. De twee archieven zijn samengevoegd, geordend en beschreven en er is nog materiaal aan
toegevoegd tot ongeveer 2012.
In de inventaris (https://hetutrechtsarchief.nl, zoekterm:
‘vereniging Kerk en Vrede’ en dan klikken op het icoontje van de inventaris) valt te lezen wat er zoal te vinden is in het archief. Ook de publicaties van Kerk en Vrede zijn erin opgenomen.
In de bibliotheek van HUA zijn ook boeken van enkele centrale figuren van Kerk en Vrede opgenomen.
Wie het archief wil raadplegen, is welkom aan de Numankade en kan
op de website van HUA vinden hoe dat werkt. Op een klein aantal stukken (betreffende de begeleiding van gewetensbezwaarden militaire dienst) zit een beperking in de openbaarheid, dat wil zeggen dat toestemming van het bestuur van Kerk en Vrede nodig is om deze stukken te mogen bekijken.
20 meter aan archiefdozen lijkt veel, maar voor een organisatie die in 1924 is opgericht, is dat niet zo gek. Het had bovendien heel veel meer moeten zijn. Aan het begin van de oorlog vernietigde de secretaris van Kerk en Vrede uit veiligheidsoverwegingen het bestuursarchief en de ledenlijsten. Bestuursstukken, verslagen van andere bijeenkomsten en correspondentie van vóór 1945 ontbreken dan ook. Wel zijn, waarschijnlijk doordat na de oorlog leden hun persoonlijke archieven afstonden aan Kerk en Vrede, verschillende verspreide stukken uit die periode bewaard gebleven, zoals rondzendbrieven die het bestuur tijdens de oorlog op grote schaal verspreidde nadat het blad door de bezetter verboden was en de vereniging geliquideerd. Bovendien zijn alle jaargangen van het blad vanaf de oprichting bewaard gebleven. Daarnaast is veel terug te vinden in de archieven van belangrijke leden van Kerk en Vrede, zoals in het archief van ds. J.B.Th.Hugenholtz (bewaard bij het Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam), die vanaf de oprichting tot 1946 secretaris was.
Een bijzondere gebeurtenis deed zich in 2009 voor. Toen droeg de archivaris van de PKN een aantal archiefmappen over die zij kreeg van het Nationaal Archief, dat ze vanuit Moskou ontvangen had. In de oorlog nam de bezetter de stukken mee naar Berlijn en na de oorlog nam het Russische leger deze gestolen archieven vervolgens mee naar Moskou. Het betrof stukken van de afdeling Den Haag van Kerk en Vrede, één van de, destijds vele, plaatselijke afdelingen. De in het Russisch gestelde teksten die in Moskou aan het archief zijn toegevoegd (waarschijnlijk korte beschrijvingen van de inhoud) zijn als curiositeit in het archief behouden.
Greetje Witte-Rang
Klap in"Lieve zangers en muziekmakers, professionals en amateurs, om op een verbindende manier vrede te vertegenwoordigen, organiseren wij zingen en muziek maken rondom de NAVO top in Den Haag (tussen 12 en 26 juni). We willen op een positieve manier een stem, een klank, een toon laten horen. We denken nu aan Give peace a change (John Lennon), in de taal/vorm die jij wil, het Dona Nobis Pacem (in de taal die je wel) en denken nog na over een derde lied."
Aldus een muzikaal initiatief in Den Haag
Wil je in de aanloop naar de NAVO-top ook een hoopvol geluid laten horen?
Misschien niet eens tegen de NAVO maar in ieder geval vóór de vrede?
En kan je dat doen ergens tussen 12 en 26 juni?
Alleen of met een groep vrienden, je band of je koor?
Of niet zingen maar wel muziek maken?
Zouden jullie deze nummers ten gehore willen brengen:
Give Peace a Chance
of
Dona Nobis Pacem
En ieder ander lied / andere muziek die je van toepassing vindt?
Laat dan weten dat je - op jouw eigen manier - mee wil doen.
Lees verder
Moet Nederland militairen sturen naar Oekraïne, zoals de 'coalition of the willing' wenst? Oorlogsdeskundigen Martijn Kitzen en Tim Sweijs pleiten ervoor na te denken over wat oorlog écht betekent. Aldus een artikel in de Volkskrant van 25 april. Volgens hen is de politieke besluitvorming nu onrealistisch en naïef, ze waarschuwen voor potentieel verschrikkelijke gevolgen van militaire inzet door Nederland. Ze constateren zelf dat ze daarin iets gemeen hebben met vredesactivisten.
Verder schetsen ze een beeld van de snelle technologische ontwikkelingen.
In oorlogstijd is het niet mogelijk om op grond van een godsdienstige overtuiging vrijgesteld te worden van mikitaire dienstplicht. Aldus bericht The Kyiv Independent.
Lees verder"Premier Schoof: als u geen rode lijn trekt, dan doen wij het!"
Lees verderOp 24 februari 2022, 3 jaar en 3 maand geleden, vielen de Russische troepen Oekraïne binnen. Met sprekers, gedichten en muziek uiten we hierover onze boosheid en verdriet. Op de Postzegelmarkt tegenover het Lieverdje.
Lees verderEen groep organisaties en activisten, verenigd in de Tegentopcoalitie voor Vrede en Rechtvaardigheid, organiseert op 21 en 22 juni een demonstratie en tegentop tegen de NAVO in Den Haag. In het weekend voorafgaand aan de NAVO-top wil de coalitie een tegengeluid laten horen.
Ook Kerk en Vrede doet hieraan mee.
Lees verder